Potten of potjes met aarde
Het mooiste, het beste, het natuurlijkste en het makkelijkste medium. Neem goede voorbemestte grond, vul je potjes of potten voor driekwart met potgrond. Neem vervolgens zaai/stek grond en vul ze af. Druk het geheel een beetje stevig en gelijkmatig aan om later tijdens het water geven (gebruik een fijn gietertje of nevelspuit) het wegspoelen van het zaad te voorkomen.

Plant je zaadje zo'n 0.5 tot 1 cm diep.Neem bij voorkeur de dunste plastiek potjes,de zgn.weggooipotjes, dan kun je er altijd makkelijk de bodem onderuit snijden en ze zonder verstoring verplaatsen naar bijv. je slabs. De plastiek potjes kun je zo direct op de slabs brengen.

Let op dat je de stekers aan de achterkant op de slabs zet, en niet in het potje. E.e.a. omdat de plant boven in het medium z'n afvalstoffen (zouten en nitraten) wegzet, en het is niet verstandig dat telkens mee naar de drinkwortels te spoelen. Met (vrouwelijke) zaailingen kun je ook beduidend meer planten op een vierkante meter zetten als normaal met stekken.
Hoe kiem je zaad?
Zaad ontkiemen op de mediums: Rockwool pluggen, Rockwool blokken, Potten of potjes met aarde, Jiffy potjes of in de tuin.
Deze info kwam tot stand nadat bleek dat erg veel kwekers en growers in Nederland ver zijn met "de plantjes", maar zaad kiemen en de kiem succesvol opbrengen, daar zijn we in dit land niet echt in thuis. Logisch ook binnen onze "stekken cultuur." De komst van het vrouwelijk zaad vraagt echter dringend om wat meer info. De ervaring geeft in deze materie vaak ook veel meer dan welke theorie ook. Hieronder enkele adviezen en mogelijkheden om je zaadjes tot stevige gezonde planten te laten uitgroeien en/of bloeien.
Everest-I
100% Females
13 days young
Rockwool pluggen
Zijn een prima medium om op te kiemen. Het grootste probleem is echter dat je al na twee tot drie dagen de plug moet overzetten op het blok of in de grond. Je wilt tenslotte het penworteltje optimaal kans geven tot volle ontwikkeling te komen. M.a.w. kun je beter direct in het blok inzaaien om deze onnodige handeling te voorkomen.


Rockwool blokken
Zijn vooral voor de grotere kwekers een erg goed medium. Spoel je blokken goed (met PH 5.3) om de PH waarde van je medium te verlagen, en tast de blokken op elkaar , rockwool op rockwool ! Je zult zien/merken dat het water uit alle bovenste blokken wegtrekt, waardoor je niet een week met een veel te nat blok zit ! Reguleringsvermogen is erg belangrijk.

Zet vervolgens 110 blokken (7.5 bij 7.5 cm.) op een zgn. Duma bak of een dubbel aantal op een zgn. Deense bodem, en vul de gaten in de blokken met zaai/stek grond (lees de algemene opmerkingen). Na het inzaaien, zo'n 0.5 tot 1 cm diep, dek je twee dagen alles af met plastiek om uitdrogen te voorkomen, en plaats je die bak in een ruimte waar het lekker warm is. Zorg wel dat je bak na die twee dagen onder een lamp staat, want op 23 graden C kiemen ze binnen 48 uur. De ervaring heeft geleerd dat de planten op deze manier geen minuut stil komen te staan als je de blokken na 12-14 dagen op de slabs plaatst.


Jiffy potjes
Deze duurdere manier heeft voor maar ook nadelen. De potjes drogen erg snel uit, dus zijn alleen voor de verdere grondkweek geschikt. Als je ze iets te nat houd krijg je erg snel schimmelvorming. Prima medium, maar duur, en je moet er "bovenop" blijven zitten, en ook zo snel mogelijk de plantjes naar hun vaste medium verplaatsen.

Het bio idee is prima, maar werk je met aantallen dan zul je waarschijnlijk problemen tegenkomen.


In de tuin
De meest natuurlijke manier natuurlijk, maar erg afhankelijk door de natte en koude najaarsregen in het land waar je kweekt. Vooral in Nederland komen de planten goed door hun vegetatieve stadium, en ogen mooi, maar gaat het goed fout door teveel nattigheid in de nazomer.

Neem echter geen risico met inzaaien, en zaai pas in als er "zeker" geen vorst meer komt. Pas als de temperatuur goed oploopt zullen de planten buiten namelijk echte groeisnelheid ontwikkelen. Zaai niet dieper dan 1 cm op een zo luchtig mogelijk ondermedium, en als het niet regent zorg dan dat het een beetje vochtig blijft in de dagen die volgen. De zaadjes houden NIET van zwemmen. Extra voeding gedurende de cyclus zou niet nodig hoeven zijn, maar als je de grond niet verrijkte geef ze dan elke twee weken wat gietwater met voeding , en giet dat niet langs de stam v.d. planten (spoel niet onnodig afgezette zouten en nitraten mee naar de drinkwortels !).

Binnen voorgroeien is ook een optie, en geeft je meerdere mogelijkheden omdat je de licht uren dan onder controle kunt hebben. Als je ze lang onder 20 uur houd, en je zet ze buiten als de dagen al korter worden, dan win je tijd en zullen ze sneller in volle bloei komen, dus ook sneller afbloeien. Zorg echter wél dat je ze aan de gang houdt, want dat is dan essentiëel.


Algemeen
Let goed op dat je voor zaai/stek grond kiest waar veel scherp zand in zit. Metselzand of speelzand als aanvulling voldoet prima. TE vezelige grond geeft problemen bij het ontkiemen. Wil je safe spelen en elk zaadje een optimale kans geven, zeef dan altijd éérst het totale grondmengsel dat je gebruikt !

Het helmpje (de zaadschelpjes), en het vliesje behoren in het medium achter te blijven als het zaad kiemt en ontluikt. Tè lichte grond zal dat bemoeilijken.

Geef water op PH 6.3, en hou ze vochtig maar zeker niet TE nat ! Een nevelspuit doet wonderen in dezes.

Zorg dat ze het VOLLE licht krijgen als ze ontluiken, en laat de eerste paar dagen het licht gewoon aan, of minstens op 20 uur.
Zorg ook dat je de TL lampen er zo dicht mogelijk ( paar centimeter) bovenop hangt ! Een ( 400 Watt) hoge druk lamp hang je gerust op 45 cm, en een 600 Watt lamp op 55 cm.

Ben niet te bang, ze kunnen er goed tegen, ook al is een goede luchtverplaatsing onder je lamp wél belangrijk(ventilator).
Zorg wel dat je op tijd nevelt, tot aan het moment dat het eventueel mee omhoog gekomen helmpje afgevallen is, alsook het vliesje. Dit doe je om het helmpje en vliesje niet uit te laten drogen, waardoor het afstoten soms niet meer lukt. Stop met nevelen als alles erop staat, om je plantjes onder de grond hun werk optimaal te laten doen. Teveel vocht op het blad aanbieden laat het wortelstelsel vaak minder goed ontwikkelen. Anders als bij de stekken kan een kiemplantje verder redelijk goed tegen droge lucht. Het gebruik van stekbakken om te kiemen gaat vaak fout als het te vochtig en te warm is in die bakken.

Doordat we ons zaad binnen op een warm medium kiemen en laten groeien, is de neiging er voor het plantje om te gaan "sprieten", waardoor je zwakke en te lange planten krijgt. Dit kun je alleen maar voorblijven door het licht er zo dicht mogelijk op te hangen.

De grondtemperatuur omlaag brengen zou een optie kunnen zijn, maar we willen juist snelheid in de cyclus behouden..


DE GROOTSTE FOUT DIE WORDT GEMAAKT IS : HET LICHT NIET INTENS GENOEG OP DE ONTLUIKENDE KIEM TE BRENGEN !
De eerste twee tot drie uur licht zijn deels bepalend voor het plantje z'n verdere leven !

Geef ze pas wat natuurlijke voeding als ze twee dagen boven de grond staan. Begin met een erg lichte voeding, en houd het te geven gietwater op PH 6.3. Let wel: de ballaststoffen die een meetbaar EC in je leidingwater geven mag je NIET als voeding zien ! Heb je géén PH meter bij de hand, werk dan minimaal met regenwater of doe een scheutje natuurazijn in je gietwater.(je eerstvolgende belangrijke uitgave zou dan tóch voor een Ph-meter "moeten" zijn) Werk liefst met een "zuivere" voeding die je ook als bladvoeding kunt/mag gebruiken, dat maakt de kans op mislukkingen nihil.
Stuur een bericht naar SpeesCees:
Contact Us
Onderwerp:


Uw e-mailadres:


Uw bericht:


Typ hier het verificatienummer:
verification image, type it in the box
 

Copyright © No Mercy Seeds
Over ons
Cannabis zaden
Informatie
Voeding & supplementen