Copyright © No Mercy Seeds
Over ons
Cannabis zaden
Informatie
Voeding & supplementen
Ze noemen hem Mr XX en de kweekprofessor, SpeesCees of gewoon 'de lange'. Zelfs in een subcultuur die bovengemiddeld rijk is aan kleurrijke types, is Cees Hendriks een opmerkelijke figuur. Boer, veredelaar, ontdekker, avonturier en zelfs ondernemer, Cees is het allemaal. Al profileerde hij zich met zijn bedrijf No Mercy Supply officieel als ondernemer, een zakenman in hart en nieren is Cees nooit geweest – daarvoor is hij teveel een hippie gebleven. Openheid, eenvoud en respect voor Moeder Natuur hebben altijd aan de basis gestaan van alles wat Cees tot stand bracht. Dingen copiëren die iedereen al van elkaar had gecopieerd, is zijn eer te na. Zijn ambitie is om iets te brengen wat er voor hem nog niet was, en in die missie lijkt hij ruimschoots geslaagd. No Mercy Supply maakt geen producten omdat iedereen dat doet; volgens de No Mercy filosofie moeten nieuwe producten écht iets toevoegen aan het al bestaande aanbod. En daarbij kan je niet over één nacht ijs gaan. Vernieuwende producten maken waar je echt achter kan staan, dat kost tijd – en langdurig testen door topkwekers. Ondanks die kritische instelling ontwikkelde hij voor No Mercy Supply verschillende wezenlijk vernieuwende producten die soms gecopieerd werden, maar nooit overtroffen.
Een Brabantse Marokkaan
Toen Cees met No Mercy Supply begon, had al hij al een half mensenleven achter de rug. Een avontuurlijk leven was het, waarin cannabis altijd de rode, of liever gezegd groene, draad was geweest. In zijn jonge jaren vertrok hij naar het Marokkaanse Rifgebergte, waar hij als Brabantse hashboer in de leer ging bij de makers van de legendarische Marokkaanse hashsoorten. Ook op andere terreinen deed Cees dingen die niemand deed. Zo was hij al guerilllakweker lang voordat iemand daar ook maar van had gehoord; na zijn Marokkaanse avontuur organiseerde hij op een niet nader te noemen tropisch eiland een guerillaplantage die alle verbeelding tart. Hopelijk krijgen we Cees later nog eens in zijn praatstoel over deze episode...
Bekendheid bij het grote publiek kreeg hij pas als SpeesCees. De gelijknamige column die 8 jaar lang in EssensiE Magazine verscheen, werd door de lezers gevreten. Hij schreef recht door zee, zonder zich te bekommeren om eventuele commerciële belangen – iets wat in het kleine ons-kent-ons cannabiswereldje verre van vanzelfsprekend was (en is).
Theorie wordt realiteit
Al in de jaren zeventig moest de Amerikaanse cannabispionier Mel Frank toegeven dat het hem niet lukte 100% vrouwelijk zaad te maken. Tot ver na Mel Franks tijd werd 100% vrouwelijk zaad beschouwd als de Heilige Graal van de cannabistuinbouw, maar helaas iets dat alleen theoretisch mogelijk was. Natuurlijk was Cees vastbesloten die theorie in realiteit om te zetten. Na 14 jaar ploeteren slaagde hij er in 1996 als eerste ter wereld in het 'onmogelijke' te doen: 100% vrouwelijk cannabiszaad maken. Het duurde niet lang of de concullega's deden hetzelfde, al zet Cees daar grote vraagtekens bij. De wat hem betreft misleidende marketing voor feminised seeds zorgt alleen maar voor verwarring. Zolang mensen geen onderscheid maken tussen 'female' en 'feminised' wordt de consument keihard belazerd, zo simpel ligt het volgens hem.
Op naar Nepal
Bij nog zo'n onomstotelijke 'waarheid' draaide het om de toepassing van guano als natuurlijke bloeivoeding. Terwijl al jaren bekend was dat guano een ideale biologische bloeivoeding was, had niemand de moeite genomen uit te zoeken hoe het nou eigenlijk met de opneembaarheid van het natuurproduct zat. Men bauwde elkaar klakkeloos na, maar pas door het onderzoek van No Mercy werd duidelijk dat natuurguano geven aan een snel groeiend gewas als cannabis geen zin heeft, tenzij die eerst op een speciale manier is gefermenteerd. Pas toen die ontdekking grondig was getest  bracht No Mercy z'n Guano Extract op de markt. Ook was No Mercy Supply een van de allereerste bedrijven die het belang van bacterieculturen voor een gezond bodemleven inzagen. No Mercy's Bacterial is in die categorie nog steeds onovertroffen. Over bodemleven gesproken. In 2003 vertrekt Cees met een expeditie naar Nepal om veldonderzoek te doen naar de natuurlijke bodemgesteldheid in het gebied waar de cannabisplant zijn oorsprong heeft. Het leverde kennis op die in de cannabisliteratuur tot dan toe ontbrak. Later zou die kennis  z'n weerslag krijgen in No Mercy's zaai- en stekgrond en het kweekmedium Hydrodensa.
Exorbitante prijzen
Tussen alle avonturen door bouwde Cees gestaag aan verschillende cannabislijnen. Soorten als No Mercy Special, Double Fun en Royal Queen zijn al jaren hooggewaardeerde klassiekers in een nog steeds uitdijend genetica-landschap waar niemand tussen de bomen het bos nog ziet. De markt wordt overspoeld door de ene nieuwe zaadbank na de andere, die elk jaar nieuwe lijnen uitbrengen. Aan rages en copieergedrag doet No Mercy Seeds echter niet mee. Net als H&M elk jaar nieuwe soorten uitbrengen, beschouwt No Mercy Seeds als onzinnig –  stabiele, niet door gefeminiseerde genetica vervuilde soorten tot stand brengen kost jaren, iets wat consumenten vaak niet lijken te beseffen.
Respect voor Moeder Natuur is een uitgangspunt dat je ook terugziet in het door Cees ontwikkelde  12/12 systeem. Het steeds populairdere systeem is een natuurlijk alternatief voor de stekkencultuur – zonder concessies te doen aan opbrengsten. Het 12/12 systeem zorgt voor een grotere efficiëntie van de beschikbare middelen, bespaart energie, en maakt zelfs betere opbrengsten mogelijk dan de traditionele  kweekmethodes. Het addertje onder het gras is dat er met het 12/12 systeem voor een vierkante meter zo'n 34 planten (oftewel minstens 34 zaden) nodig zijn. Voorwaarde voor een acceptatie van het 12/12 systeem is wel dat de exorbitante zaadprijzen dramatisch moeten dalen. En al zal Cees zijn schoen ervoor moeten opeten, ook hier trekt hij eigenwijs zijn eigen plan(t) en verkoopt No Mercy Seeds zaden tegen prijzen waar de concurrentie slappe knieën van krijgt. En maak niet de vergissing te denken dat goedkoop duurkoop is en No Mercy Seeds genetica doorsnee-genetica is. No Mercy Seeds is het bewijs dat je helemaal geen gigantisch marketingbudget, kostbare stands op beurzen en dure kantoorpanden nodig hebt om een eerlijk en hoogwaardig kwaliteitsproduct te leveren.

Een levende cannabislegende mag je Cees Hendriks gerust noemen, al zal hij zelf dergelijke woorden nooit in de mond nemen. En waar vind je nog levende legendes die ook nog eens benaderbaar zijn? Bij No Mercy Seeds hoef je geen weken te wachten voor je mailtje eens wordt beantwoord – als dat al gebeurt. Je kunt er vrijwel dagelijks terecht voor persoonlijk contact, informatie en adviezen, of dat nou per telefoon, mail of via een persoonlijk ontmoeting is. Om met Cees te spreken: Just stay cool, high and take time to fly, maar vergeet vooral niet de tijd te nemen de vele informatie op onze website te checken. Wedden dat er ook bij jou een belletje gaat rinkelen?
Wie is SpeesCees?
Geschreven door
Jan Sennema
Cees neemt niets voor zoete koek aan en trekt zelfs de grootste 'waarheden' in twijfel. In 2004 hoorde hij dat al in de jaren vijftig wetenschappelijk was bewezen dat ook plantenwortels CO2  opnemen. Complete onzin, dacht men tot dan toe. CO2  wordt alleen door de bladeren opgenomen, punt uit. Het enige 'probleempje' was dat die bewijzen zich in een universiteitsbibliotheek in de afgelegen Russische stad Orenburg bevonden. Er volgde een epische tocht naar Rusland, waar hij met veel moeite de kostbare wetenschappelijke documenten aan de vergetelheid wist te ontrukken. Later zou een No Mercy medewerker op basis van de Russische herontdekking aan de landbouwhogeschool promoveren. No Mercy's beroemde CO2 tabs waren het tastbare resultaat van die baanbrekende herontdekking.
Foto galerij van SpeesCees