Uitgaande van een beetje een redelijk voedingschema behoor je de laatste 5-7 dagen van je tuin te “spoelen” en geen voeding meer mee te geven. Dus alleen afgezuurd water geven als ze droog dreigen te komen staan. Hierdoor zal de smaak van je eindproduct hard verbeteren. Dit telt ook voor de buitenplanten. Om eventueel toch genoeg fosfor en kalium waarde te behouden kun je ze in de laatste week wel gerust een solide Guano-extract meegeven in het giftwater. Het Guano extract zorgt o.a. voor een betere en vollere smaak en is een perfecte organische en natuurlijke vervanger voor PK 13/14. Guano in poeder of brokjes vorm toevoegen heeft geen zin omdat pure guano pas na 9-11 maanden zijn goede stoffen loslaat. Dat composteringproces heeft zolang nodig. Het beoordelen wanneer je gaat oogsten is een warrig verhaal. Dat wil van soort tot soort nogal eens verschillen. Echte Mexican Haze bijvoorbeeld, die gezond staat, oogst je in 3 etappes. Een “pure” Indica ( Kush, K2, White Widow ) of een soort waar veel Indica in gekruist zit zal meestal gelijktijdig klaar zijn. Maar uitgaande van de gemiddelde gangbare soorten is het beste moment van oogsten het moment dat de plant laat zien dat ze op en leeg is. Het is en blijft tenslotte een eenjarig kruid. Zolang ze nieuwe bloemen aanmaakt is ze er dus nog niet klaar mee. Maar als voor 80-90% de melk kleurige stampertjes bruin of geel zijn geworden en er zit alleen in de boventop nog een klein beetje bloei… dan is het ook tijd om ze te oogsten. En ook daarmee is het zelfs oppassen geblazen omdat sommige soorten binnen hun laatste 2 weken pas werkelijk de moeite hars aanmaken.
Op het moment dat je buds, of aan een gespannen touw hangende geknipte planten, droog zijn komt het oog van de meester er aan te pas. Te snel drogen geeft een resultaat dat zich later vertaald in problemen. Het gezegde is dat als de takjes in de buds knakken met een duidelijk knak geluid… dat ze droog en klaar zijn. NEE dus, dat gaat vaak niet op. Vaak is dat namelijk ook helemaal niet het geval. Dit kun je makkelijk uit proberen door wat van je materiaal in een plastiek zak luchtdicht te verpakken. Na 3-4 uur open je die plastiek zak en voel je of je materiaal nog droog is of niet. Als ze namelijk terug geslagen zijn naar weer vochtig aanvoelend zijn ze dus niet droog. En pas op… te droog is ook een ramp, dus als ze goed droog zijn dan ook meteen luchtdicht verpakken om ze te laten rijpen. Niemand ziet graag een zak met knisperend klein spul onderin. Het verwerken van de geoogste planten is niet iets waar je groene vingers voor nodig hebt.
Er zijn intussen nogal wat soorten knipmachines natuurlijk. Maar knip je met de hand dan gaat dat het best als de planten nog fris en niet al aan het verlebberen zijn. Het knippen is op zich al een apart werkje. Het mooiste is om niet te proberen om tussen de buds in wat hele kleine blaadjes weg te knippen. Het effect is dat je van de buds goed materiaal mee wegknipt en je buds zullen na het drogen meer open lijken dan nodig is. De hele kleine blaadjes tussen de buds schrompelen gedurende het drogen toch wel in. En 9 van de 10 keer zit er op die blaadjes nogal wat hars. Dat geld in het bijzonder voor de soorten ( meestal zware Sativa’s ) die moeilijk harde buds produceren. Een tip voor een ieder die met de gangbare sterke verlichting werkt: Knippen in je hok met de hoge druk lampen aan is HEEL slecht voor je ogen. Ga minimaal met je rug naar de lamp(en) zitten. Beter is het om een tweedelig TL armatuur neer te hangen, dat geeft licht genoeg. Of een zonnebril op natuurlijk, is ook een optie. Ga er altijd van uit dat je moet knippen voordat je ze droogt. Droge planten knippen kost veel harsverlies omdat dat gewoon van de planten afvalt tijdens het knippen van de buds.
Je planten leren kennen is vooral voor beginners een belangrijk iets. Als je het soort kent dan kun je adequater en juist ingrijpen als er iets niet goed gaat. Je ziet dan ook beter/sneller als er iets niet klopt. Oogst alleen zoveel planten ineens dan je binnen korte tijd kunt verwerken met knippen.
Voor veel mensen is het oogsten vaak maar bijzaak en de manier waarop er soms geknipt en gedroogd wordt is dan ook vaak heel beroerd. Heel vreemd omdat ze hun eigen planten min of meer verkwanselen.

Dat levert dus heel duidelijk verlies op. Kwaliteit en een toe te kennen prijs zullen altijd minder zijn als je dit stukje van je kweek niet serieus neemt. Laat me beginnen bij het begin.
Je kunt wel kiezen of je de plant zo veel mogelijk in tact houdt en ze geknipt ophangt aan een gespannen touw of lijn. Daarmee duurt het droogproces een dag of 2-3 langer, maar om tot de hoogste kwaliteit te komen wel de beste weg.
De andere weg is om de takken van de plant eraf te halen, te knippen en meteen de buds eraf knippen. Deze buds kun je dan het best op inktvrij papier of karton uitspreiden in een geventileerde koele droge en vooral donkere ruimte. Dat donker is vooral de eerste dagen een erg belangrijk facet. Zolang er nog “leven” in je geknipte toppen zit zal licht er voor zorgen dat de plant zichzelf nog probeert te redden omdat er nog een synthese mogelijkheid is. Die op niets uitlopende poging van de reeds geknipte buds kost kwaliteit omdat de plant daar de aanwezige Cannabinoïden voor aanspreekt. Verlies aan kwaliteit dus, en ja… ook thc verlies. Daarom…. Altijd in het donker drogen. Lukt dat niet… zorg dan dat je zoveel mogelijk papier over je drogende buds heen legt zodat er nagenoeg geen licht bij kan komen. Een zwenkventilator laten draaien in de droogruimte is aan te raden. Maar laat die ventilator nooit direct op je te drogen buds gericht staan. Beter een dag of twee extra nemen om rustig te drogen… dat loont zich waarlijk.
Op het moment dat je buds, of aan een gespannen touw hangende geknipte planten, droog zijn komt het oog van de meester er aan te pas. Te snel drogen geeft een resultaat dat zich later vertaald in problemen. Het gezegde is dat als de takjes in de buds knakken met een duidelijk knak geluid… dat ze droog en klaar zijn. NEE dus, dat gaat vaak niet op. Vaak is dat namelijk ook helemaal niet het geval. Dit kun je makkelijk uit proberen door wat van je materiaal in een plastiek zak luchtdicht te verpakken. Na 3-4 uur open je die plastiek zak en voel je of je materiaal nog droog is of niet. Als ze namelijk terug geslagen zijn naar weer vochtig aanvoelend zijn ze dus niet droog. En pas op… te droog is ook een ramp, dus als ze goed droog zijn dan ook meteen luchtdicht verpakken om ze te laten rijpen. Niemand ziet graag een zak met knisperend klein spul onderin. Het verwerken van de geoogste planten is niet iets waar je groene vingers voor nodig hebt. Gezond verstand is hier de raadgever. Te hard gedwongen drogen is niet wat kwaliteit voortbrengt. Als het droogproces niet minimaal 4-5 dagen duurt, is er al sprake van gedwongen drogen. Veel commerciële kwekers hebben er schijt aan. Hoe sneller weg hoe liever… denken ze. En die 2 tot 300 p/kg verschil hebben ze gewoon niks mee. Er zijn er verdorie bij die onder hun hps lampen en dikke zwenkventilators drogen…! Als ik het zie krijg ik bijna een hartverzakking. Maar goed, ik schrijf voor hobby growers ( plus medicinale growers ) die op een goed eindresultaat hopen, en niet voor de commerciële money makers. Daarom zal ik ook nooit rijk worden… ik heb nog steeds het Flower Power gevoel in mijn beleving binnen dit leven.


Ok… je planten zijn droog en vooral ook niet te droog. Wat dan ? Je planten/buds drogen op een juiste manier is 1 verhaal. Maar om middels rijping de kwaliteit, en vooral de smaak, omhoog te halen komt er toch nog een klein proces aan te pas. Als je zeker bent dat ze droog zijn dan verpak je het luchtdicht en leg je het 8-10 dagen donker en fris weg. Na die periode open je de zak en laat je de buds even een kwartiertje goed luchten. Doe je dat niet dan krijg je de uiteindelijke geur niet in je neus. Je zult zien dat gerijpte weed een stuk witter oogt en veel beter smaakt dan op het moment dat ze droog waren. Het is net als met wijn… ze moeten rijpen om toppie te zijn. En er moet dan even wat lucht bij om de geur van “opsluiting” kwijt te raken. Een kind kan de was doen. Is er iets niet duidelijk aangaande het hele oogst proces dat ik hier beschrijf, zet dan gerust je vraag op via de website of mail naar cees@nomercyseeds.eu. Het is nu 10 augustus 2013 en ik zie dat de buiten planten zich voor bereiden op hun bloei periode. Dit komt omdat ik de 7-de al voorbloei zag. Degene die hun buitenplanten wat vocht en voeding aangaat goed stuurden zitten waarschijnlijk met verbaasde ogen. Het was tenslotte ook super mooi weer deze zomer tot nu toe dus qua ontwikkeling ging alles super. Mits je planten niets te kort kwamen. En nu maar duimen dat er een goede en vooral droge nazomer achteraan komt. Zijn ze nog niet door een onweerstorm toegetakeld… zet ze dan vast. Een paar bamboe stokken en wat henneptouw kunnen je veel ellende besparen. Want ben maar zeker dat er nog flinke najaar stormen gaan komen. Een gewaarschuwd man telt voor twee. Waar ik ook even op wou wijzen is: Kom een keer heel vroeg je bed uit. En wel op het moment dat het licht begint te worden. Als je dan in je tuin op zoek gaat naar slakken betrap je er meestal meer dan je lief is. In het half uur van donker naar licht gaan ze terug of weer op zoek naar een vochtige schuilplaats. De guerrilla kwekers hebben dit jaar pech als hun plaatsen niet genoeg grondwater kregen. Da’s echt pech, meestal is het andersom. In de polders is het grondwater niveau altijd wel oké omdat ze het grondwater niveau kunnen sturen door uit en in te pompen vanuit het Veluwe meer. In de polder is verders daarom ook nooit een sproei verbod i.v.m. de droogte. En he… er staan nogal wat gemalen rondom de Flevo polders dus is het simpel hier en een paradijsje voor de boeren. Het blijft een vreemde zaak met gefeminizeerde zaden. De een zweert erbij, de ander wil het nooit meer. Clou is natuurlijk dat als er maar 1 herma tussen komt en je ziet het niet op tijd… dat je de pineut bent. En lullig is dat het meer gebeurd dan ons lief is. Er zit niemand te wachten op materiaal waar zaad inzit. Waarschijnlijk is het ook daarom dat veel mensen stug regulier zaad blijven kopen en ze zelf eerst op kweken tot ze geslacht tonen. Dat duurt op een 12/12 systeem 17-19 dagen voordat je ze duidelijk kunt scheiden. Het alternatief is VROUWELIJK zaad i.p.v. gefeminizeerde zaden. We werken eraan en denken heel binnenkort weer over puur vrouwelijk zaad te beschikken i.p.v. gefeminizeerd zaad. Vrouwelijk zaad blijft qua genetica zuiver en met gefeminizeerd zaad is dat niet. Het is om die reden dat ons gefeminizeerd zaad NOOIT in de zaadbank een plaats kan krijgen om de soort vast te houden. In een eerlijke zaadbank behoren ook alleen eerlijke natuurlijke zaden te huizen, niet meer en niet minder.


Stay cool, high & take time to Fly.

SpeesCees
Oogsten, knippen, drogen en rijpen Nr. 85
Stuur een bericht naar SpeesCees:
Contact Us
Onderwerp:


Uw e-mailadres:


Uw bericht:


Typ hier het verificatienummer:
verification image, type it in the box
 

Spees met Cees
Interviews
The Marocco Story
Spees met Cees
Interviews
The Marocco Story
Copyright © No Mercy Seeds
Over ons
Cannabis zaden
Informatie
Voeding & supplementen